Turistchef protesterar mot ny flygskatt

Gotlands Turistförening protesterar mot den planerade höjningen av flygskatten i sommar, som ses som ett nytt hot mot besöksnäringen på Gotland.

Turistchefen Anders Murat skriver till finansdepartementet att Visby flygplats borde få höra till de flygplatser i landet som helt slipper flygskatten, eftersom det finns så få alternativa transportsätt till och från Gotland.

Enligt Anders Murat väntar de gotländska turistföretagen på att få besked från flygoperatörer som inte vill fatta beslut om att trafikera Gotland förrän de fått besked om flygskatten ska gälla Visby flygplats eller inte.

Enligt finansdepartementets förslag handlar det om 96 kronor per enkel biljett. Men den särskilda miljöskatt som socialdemokrater och miljöpartister kommit överens om införs bara på flygresor FRÅN Gotland.

Tolv flygplatser i landet har helt undantagits från den nya miljöskatten. Det är flygplatser som ligger inom stödområde A, det vill säga flygplatser i framförallt norra Sverige.

Fem andra flygplatser får, liksom Visby, skatt på resorna från men inte till destinationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".