Fler anmäler myndigheter för tjänstefel

Allt fler anmäler myndighetspersoner för tjänstefel. De senaste fem åren har antalet gotlänningar som anser sig ha drabbats av tjänstefel fyrdubblats. Flest anmälningar görs mot polisen. Men anmälningarna leder sällan till åtal.

Statistik från Brottsförebyggande rådet visar att antalet anmälningar om tjänstefel på Gotland har ökat från ett dussin till 40 stycken.

Mest handlar det om personer som är missnöjda med polisens uppträdande, att någon varit för våldsam vid ett gripande, att någon varit otrevlig eller inte legitimerat sig.

Även socialtjänsten och psykiatrin får en del anmälningar om tjänstefel, till exempel misstanke om att någon har brutit mot tystnadsplikten. En annan utsatt grupp är läkare som anmäls för felaktig diagnos. Också politiker och tjänstemän får en del anmälningar om tjänstefel, bland annat för att inte ha lämnat ut offentliga handlingar.

Men att fler anmäls för tjänstefel betyder inte att fler åtalas eller döms. Under de senaste fem åren har bara ett fall lett till fällande dom på Gotland. Det var en polis som dömdes till böter för att han vägrat ta upp polisanmälningar som gällde olaga hot.

Polisen på Gotland har följt upp de anmälningar som gjorts för att försäkra sig om att det inte är något fel i systemet, eller att enskilda tjänstemän missköter sig, säger kriminalkommissarie Magnus Frank.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".