Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Förorenad mark renare än man trott

Marken vid Ödins garveri nära Almedalen i Visby är inte lika förorenad som tidigare befarats, visar en kartläggning som gjorts av en miljökonsult. Men det finns ändå höga halter av metallen krom som används för att garva skinn.

Tidigare räknades Ödins garveri till de mest förorenade områdena på Gotland, mycket beroende på läget nära bostäder och Almedalen. Den bedömningen utgick från det som var känt om garveriets verksamhet.

Nu har det gjorts mätningar på föroreningar i mark och vatten vid garveriet och då visade det sig att det inte var så illa, även om det finns mer än tillåtet av metallerna krom, bly och zink. Kromet som finns är inte av den farligaste formen som kan orsaka cancer.

Länsstyrelsens miljöhandläggare Mattias Vejlens kan inte redan nu säga om de nu kommer att klassa Ödins garveri som en mindre miljörisk än tidigare. Men om länsstyrelsen inte längre klassar Ödins garveri som en stor miljörisk, kommer inte de pengar som finns för att åtgärda föroreningar där att användas för sanering där. Detta trots att konsulterna som gjort undersökningen rekommenderar att uppemot en halvmeter jord vid garveriet schaktas bort och ersätts med ren jord.

Om garveriet klassas som en mindre risk kommer antagligen inte kommunen kräva att markägaren gör nåt åt det. Länsstyrelsen har tidigare konstaterat att det inte går att kräva ansvar av dem som driver garveriet i dag, eftersom föroreningarna uppstod när riskerna var okända och det var tillåtet enligt lagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".