Hemvärnsmän anmälda för olaga vapeninnehav

Fyra hemvärnsmän har polisanmälts för olaga vapeninnehav sedan de struntat i upprepade krav om vapeninventering från sin uppdragsgivare. Det rapporterar P4-programmet Efter Tolv.
Varje år är hemvärnsmännen skyldiga att visa upp sina vapen, men sedan 2000 års inventering visade ett bortfall på sju procent har Överbefälhavaren, ÖB, riktat kritik mot Hemvärnet och skärpt kraven. Det har nu bl a lett till att militärdistriktscheferna i Boden, Strängnäs, Göteborg och Visby anmält fyra av sina hemvärnsmän. De polisanmälda är inte heller längre välkomna inom Hemvärnet. Deras kontrakt har sagts upp. Samtidigt har Hemvärnet skickat ut ett brev med en uppmaning om att vara aktiva inom rörelsen eller sluta, och det har fått till följd att 3400 personer slutat inom Hemvärnet i landet. - Vi ser det inte som någon större förlust. 80 till 90 procent av dem har varit inaktiva, säger Sune Ullestad, informationschef på Hemvärnet till Efter Tolv.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista