Förintelsens minnesdag på fredag

Den så kallade Bernadotteaktionen 1945 och ”de vita bussarna” är ett genomgående tema när länsstyrelsen på Gotland på fredag den 27 januari uppmärksammar Förintelsens minnesdag.

Det var i slutet av andra världskriget som den svenske Rödakorsledaren Folke Bernadotte befriade fångar ur koncentrationsläger - en aktion som på senare år debatterats.

Historikern Ingrid Lomfors som kommer att vara med vid minnesdagen publicerade för ett år sedan en bok (”Blind fläck”) där hon skriver att de vita bussarna under en tid av räddningsaktionen kom att ingå i nazisternas transportsystem.

Vid minnesdagen kommer det också att visas ett bildspel om Lärbro krigssjukhus där det vårdades koncentrationslägerfångar.

Förintelsens minnesdag uppmärksammas den 27 januari eftersom det var den dagen 1945 som koncentrations- och förintelselägret Auschwitz befriades av sovjetiska trupper.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".