Hård kritik mot flygskatteförslag

Regeringens förslag på skatt på flygresor får förödande kritik från många tunga remissinstanser.
Gotlands landshövding Marianne Samuelsson och kommunstyrelsens ordförande Jan Lundgren framhåller, i en gemensam skrivelse till finansdepartementet, att Gotland är mycket beroende av goda kommunikationer.

Enligt förslaget ska flygskatten bara gälla på flygbiljetter från  Gotland, men inte för dem som flyger till ön.

Men för näringsliv och privatpersoner på Gotland skulle flygskatten kosta sammanlagt 7,7 miljoner kronor, enligt den konsekvensanalys som gjorts av kommunen.

Skatten skulle medföra sämre tillväxtmöjligheter för Gotland, enligt konsekvensanalysen.

Färre resenärer får negativa konsekvenser för turistnäringen på ön.

De nya myndigheter som flyttas till Gotland är beroende av bra och billiga kommunikationer.

Högskolan får svårare att locka nya studenter och kompetenta lärare.

Det blir också svårare för gotlänningarna att hålla kontakt med släkt och vänner på fastlandet, vilket får sociala konsekvenser, framhåller landshövdingen och kommunstyrelsens ordförande.

Och kritiken är förödande från många andra organisationer som yttrat sig över förslaget.

”Ogenomtänkt, slopa förslaget snarast ”, anser Sveriges Kommuner och Landsting som, liksom TCO.

Flygskatten hotar jobben och kommer olyckligt i tiden för en bransch som redan nu brottas med stora problem, skriver TCO i sitt remissvar till föreslaget om att höja flygskatten.

Luftfartsverket räknar med att flyget kan förlora 1,4 miljoner passagerare till följd av skatten, vilket hotar närmare 1 000 arbetstillfällen.

Och många andra tunga remissinsanser är lika negativa, vilket kan göra det svårt för regeringen att genomföra förslaget.

Skatten tas ut med mellan 96 kronor för inrikesresor och upp till 430 kronor för utrikesflyget. Skatten föreslås träda i kraft den 1 juli 2006.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".