Förorenad jord renas på Tofta skjutfält

Vägverket Produktion vill bygga en anläggning på Tofta skjutfält som ska ta hand om förorenad jord.
Tanken är att anläggningen i första hand ska ta hand om den jord som Vägverket själv förorenat vid Träkumla.

Det var 2001 som över 100 gifttunnor hittades nedgrävda i ett grustag i Träkumla. Bara att rena den jorden skulle motivera byggandet av en reningsanläggning för jord och slam på Gotland.

Hittills har en del av den förorenade jorden från Träkumla skickats till fastlandet för sanering. Det har kostat Vägverket omkring tre miljoner kronor.

Men förhoppningen är att förorenad jord både från andra privata markägar och kommunen ska kunna renas vid anläggningen. Och då återstår ännu huvuddelen av den förorenade jorden.

Totalt 8 000 ton räknar Vägverket med ännu ska saneras. Den nya anläggningen väntas kosta 1,5 miljoner kronor och kan ge jobb åt en till två personer, det säger Birger Sundström vid Vägverket Produktion i Umeå.

Men förhoppningen är att förorenad jord både från andra privata markägare och kommunen ska kunna renas vid anläggningen i Tofta.

Först var det tänkt att reningsanläggningern skulle byggas vid Lövsta i Roma men då protesterade de närboende och Vägverket gör idag den bedömningen att en anläggning i Roma skulle kräva mer milöundersökningar och bli dyrare och har därför valt Tofta skjutfält som ny plats för anläggningen.

Tanken är att den nya anläggningen ska placeras söder om gamla Toftatippen, på Tofta skjutfält. Enligt planerna ska anläggningen börja byggas i höst och tas i bruk om ungefär ett år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".