Två Hammar vill bli ny ärkebiskop

Kyrkoherden HB (Hans Börje) Hammar - som var präst i Öja pastorat till för två år sedan - vill efterträda sin bror KG Hammar som ärkebiskop.

Sedan tidigare har redan deras syster Anna Karin Hammar lanserats som ny ärkebiskop.

HB Hammar skriver i en debattartikel i Svenska Dagbladet att tiden ännu inte är mogen för en kvinnlig ärkebiskop och att hans systers chanser är ”begränsade”. Därför lanserar han sig själv i artikeln där han beskriver sig som en brobyggare.

För två år sedan kandiderade HB Hammar till tjänsten som biskop i Visby stift, men i besvikelsen över att inte ha blivit vald lämnade han in sin avskedsansökan från jobbet i Öja.

Men när tjänsten som kyrkoherde lystes ut, tog Hammar tillbaka sin uppsägning, fast då ville inte kyrkonämnden i Öja pastorat ge honom jobbet tillbaka.

Det finns också en tredje broder Hammar, regionrådet Henrik Hammar i Skåne. Men han vill inte bli ärkebiskop, skriver TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".