Hanna hittade bildskatt i Brissund

Den Berlin-baserade konstnären Hanna Sjöberg kommer att förse landsarkivet på Gotland med tusentals bilder.

Det är fotografier som hennes morfar, Bengt Ljunggren tagit på ön, på 50-talet och 60-talet.

Ljunggren var engagerad i Hushållningssällskapet och många bilder skildrar gotländsk landsbygd. Hon ställer nu ut 100 av bilderna på Konstmuseet i Visby. Invigning är det nu på lördag den 28/1.

För några år sedan hittade Hanna Sjöberg en liten bildskatt. I morfars sommarstuga vid Brissund, norr om Visby, låg 2 500 fotonegativ, prydligt placerade i pärm. Många bilder försedda med tillhörande text.

Morfar - det var Bengt Ljunggren, engagerad i det gotländska hushållningssällskapet. Han var agronom, husdjurskonsulent och en flitig amatörfotograf. Han föddes år 1900 - för 106 år sedan.

I Ljunggrens svartvita bilder, tagna på Gotland mellan 1952 och 1966, är många svunna ögonblick och fenomen fångade. Många gånger människor i arbete.

Kostymklädda karlar som inspekterar provskörderutor ute på gotländska fält. Rabbisutrotningsförsök, baggauktioner och russpremieringar, tidstypiska mönster på klänningar och många kaffestunder i det gröna har han förevigat, Bengt Ljunggren.

Barnbarnet - konstnären Hanna Sjöberg - kallar nu utställningen för ”morfarskalejdoskopet”. I två av salarna på Konstmuseet i Visby visas 100 av alla bilder.

I en tredje sal har hon skapat en installation - en kuliss - morfars sommarhus vid Brissund och på väggen bakom har hon målat en gammal Volvo PV.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista