Befolkning på Gotland väntas öka

Befolkningen på Gotland kommer gradvis att öka för att inom fem år vara uppe i 59 000 invånare. Det spår Gotlands kommun i den senaste omvärldsanalysen som sträcker sig fram till år 2007.
De närmaste åren kommer befolkningen på Gotland att öka, för att år 2007 vara uppe i 57 000 personer. Befolkningen kommer huvudsakligen att öka genom ökad inflyttning. Och inflyttningen kommer att vara möjlig om flera större bostadsområden som slakteritomten, Talludden och A7 bebyggs, enligt kommunens senaste framtidsprognos ut. Inom fem år väntas också kommunens ekonomi att vara i balans och det utan skattehöjningar. Privatiseringen av kommunala verksamheter kommer att fortsätta. Och inom fem år har flera av kommunens verksamheter flyttat ut från Visby innerstad. Inom fem år väntas också kongresshallen stå färdig. Och standarden på både campingplatser och stugbyar har höjts. De näringslivsområden som kommer att dominera uitvecklingen på Gotland är livsmedelsproduktion, turism samt data- och it-branschen. När Polen och de baltiska länderna går med i EU kommer kontakterna österut att utvecklas vilket också väntas gagna Gotland.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".