Förbud mot utländska spel

Lotteriutredningen ser ingen möjlighet att genom svensk lagstiftning hindra spel och lotterier som anordnas utomlands, till exempel över internet.

Men utredningen föreslås ändå ett förbud mot att i Sverige erbjuda deltagande i lotterier som inte anordnas med stöd av svenska lotterilagen. Det betyder att utländska spelbolag, som exempelvis Ladbrokes, inte kommer att tillåtas att öppna spellokaler i Sverige.

Ett licenssystem, liknande det man har i till exempel Storbritannien, skulle ge Sverige möjlighet till en viss kontroll av spelmarknaden, anser utredaren Jan Francke.

-Jag är övertygad om att vi med dagens lagstiftning kommer att få bekymmer med EG-rätten, och vi måste ha en reservplan när det börjar blåsa snåla vindar från Bryssel, sade Francke i samband med att slutbetänkandet lämnades över.

-I vilket fall måste man pröva något nytt. Det kan i alla fall inte bli sämre än i dag, när 80 procent av internetmarknaden kontrolleras av utländska bolag.

Samtidigt vill Francke skärpa lotterilagen och totalförbjuda alla spel som inte har fått tillstånd.

Det rapporterar TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".