Oklart ägande av Visbyruiner

Det är fortfarande oklart vem som äger en del av Visbys ruiner. Lantmäteriet på Gotland har länge försökt utreda vilka som är rättmätiga ägare. Franciskanerorden i Rom har anlitat en advokatfirma för att göra anspråk på Sankta Karins Ruin på Stora Torget i Visby.
Lantmätare Johan Stengård som utreder äganderätten till ruinerna, har även upptäckt att det är oklart vem som äger "Tjärkoket", som är en av byggnaderna i själva ringmuren. Det finns belagt i skrift att ett kungligt brev från 1907 anvisade pengar för inköp av Kvarntornet och Tjärkokeriet, båda belägna i ringmuren. För 1200 kronor ska repslagarmästaren Krysells ättlingar ha sålt de båda fastigheterna till Kungliga Majestätet - eller kronan. Men någon lagfart på att fastigheterna bytt ägare har inte hittats. För de flesta ruinerna gäller att det är staten eller kommunen som får göra upp om ägandet. Förutom tomterna utanför ruinen Sankt Nikolaus och syskonkyrkorna Sankt Drotten och Sankt Lars, är det också oklart vem som kommer att göra anspråk på Sankt Görans ruin och marken omkring.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".