Gotlands kommun blev en vinnare

Nya siffror från Försäkringskassan visar att många arbetsgivare tjänat på de nya sjukreglerna som infördes för ett år sedan.

Bland vinnarna finns Gotlands kommun som gick med drygt 180 000 kronor i plus.

De nya sjukreglerna innebär att arbetsgivarna får betala 15 procent av ersättningen från och med den tredje sjukveckan. Som kompensation sänktes istället arbetsgivaravgiften 0,24 procentenheter.

När de nya reglerna skulle införas var många företag kritiska och oroliga för att de skulle drabbas av höga kostnader, men nu har det visat sig att flertalet fått mer pengar i kassan än tidigare.

Sammanlagt har medfinansieringen av de sjukskrivna kostat över 5 miljoner kronor på Gotland, men dessa pengar har alltså för det mesta kompenserats av den sänkta arbetsgivaravgiften.

Ser man till landet i sin helhet så visar försäkringskassans uppgifter att kommuner och landsting, med sin ofta höga sjukfrånvaro, inte tillhör vinnarna. Men här är alltså Gotlands kommun ett undantag. Visserligen fick de betala drygt 4 miljoner kronor för att finansiera de långa sjukskrivningarna, men man hamnade alltså ändå över nollstrecket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".