Provbrytning av sten tillåts i Bunge

Nordkalk AB har fått tillstånd av Miljödomstolen att anlägga två täkter för provbrytning av kalksten i ett nytt område vid Ducker i Bunge, sydost om Bäste träsk.

Miljödomstolen ger tillstånd att göra två brott för provbrytning där Nordkalk får ta ut 25 000 ton kalksten per brott. Alltså totalt 50 000 ton kalksten.

Miljödomstolen konstaterar i domen att täktverksamhet i stor omfattning centralt i området kan komma att skada områdets unika natur påtagligt.
Men i det tillstånd som ges nu, för två mindre brott avsedda för provbrytning, så är det ingen risk att naturen skadas.

Om Nordkalk anser att kalkstenen i det här området håller sån kvalite att den kan användas i industrin så måste företaget göra en ny ansökan för att anlägga stora brott.

Enligt Nils Kattilavaara, platschef på Nordkalk så finns det 80 miljoner ton kalksten i området som företaget skulle vilja ta upp, om kvaliten är tillräckligt bra.

Nils Kattilavaara säger till Radio Gotland att domen andas försiktig optimism, men han tar inte ut någon glädje i förskott.

Nordkalk hade begärt att få verkställighetsförordnande i domen. Om miljödomstolen hade bestämt om det så hade Nordkalk kunnat börja sin provbrytning direkt, utan att invänta eventuella överklaganden.

Nu måste företaget vänta med att börja provbryta och om någon överklagar domen, vilket är högst troligt, så skall miljööverdomstolen också säga sitt och hela ärendet drar ut på tiden.

Nils Kattilavaara säger att företaget behöver ha produktion igång i det eventuellt nya kalkbrottet till 2009, och det tar 20 månader att anlägga ett nytt brott, dessutom måste ju först provbrytningarna göras och kvaliten testas, tiden rinner iväg och det är bråttom för företaget.

Bland de som protesterat mot provbrytningar i det här nya området vid Ducker i Bunge finns bland annat boende som är oroliga för att deras grundvatten skall ta skada.

Också Naturvårdsverket och naturskyddsföreningen på Gotland har protesterat eftersom naturen är så unik och kan ta skada av kalkbrytning där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".