Eko-odlingen spås öka 10-15 procent

Den ekologiska odlingen på Gotland spås öka med 10-15 procent i år. Efter några motsträviga år vågar lantbrukarna återigen satsa. Det konstaterar Frans Brozén, ordförande för Gotlands ekologiska odlare.

Bland ekoprodukter som säljs på Gotland går en del till skolorna. Vid sidan om morotsodling är det KRAV-potatis som är den största inkomstkällan för gotländska alternativodlare.

De flesta grönsakssorterna finns representerade ute på gårdarna som odlar alternativt. Och samma sak gäller där, att större delen säljs till fastlandet.

Idag finns det ett trettiotal lantbrukare som odlar ekologiska grönsaker, förutom de 140 växt- och djurbönder som satsar på KRAV-märkta livsmedel.

När det gäller de ekologiska grönsakerna så har efterfrågan minskat under några år då konsumenterna valt låga priser framför kvalitet. Men nu har vinden vänt, konstaterar alternativodlarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".