Sif: Kvinnor diskrimineras av F-kassan

Det är vanligare att gotländska män får sina arbetsskador erkända än att gotländska kvinnor får det, enligt fackförbundet Sif som anser att skillnaderna tyder på rättsosäkerhet och diskriminering.

Det är vanligare att män får sina arbetsskador erkända av Försäkringskassan än att kvinnor får det, anser Sif efter att ha gått igenom Försäkringskassans statistik för 2005 som också visar att länen skiljer sig åt i hur stor del av arbetsskadorna som godkänns.

Av alla män som fick en arbetsskada prövad fick hälften den erkänd, medan bara en tredjedel av kvinnorna fick det. Samtidigt skiljer sig Försäkringskassans bifall kraftigt åt mellan länen, från att 28 procent får sin arbetsskada erkänd till att 51 procent får det.

För Gotlands del bifölls 45 procent av de arbetsskador som Försäkringskassan prövade. För männen var siffran 50 procent och för kvinnorna 39 procent.

Sif:s förbundsordförande tycker att skillnaderna tyder på både rättsosäkerhet och diskriminering och efterlyser att lagen ses över.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".