Kommunen var inte tillräckligt snabb

Gotlands kommun var inte tillräckligt snabb att utreda misstankar om att barn far illa när länsstyrelsen granskade socialtjänsten våren 2005.

Dessutom tycker Ulf Linnerhed på länstyrelsen att det verkar som att utredningar av de lite äldre ungdomarna är sämst.

Det allmänna problemet tidigare var att det inte fanns socionomer att anställa, och med för lite personal går det inte att komma igång inom en vecka, bli klar på fyra månader och dessutom hålla tillräckligt hög nivå på utredningen.

Det har varit allra svårast att hitta personal som ska arbeta med barn över 13, och det har gjort att personalen som utreder de äldre barnen haft mindre erfarenhet. 

Länsstyrelsen gjorde granskningen på uppdrag av regeringen eftersom de arbetar med att skärpa Socialtjänstlagen så att Sverige blir bättre på att uppfylla barns rättigheter enligt FNs barnkonvention. Därför har kommunens barnutredningar granskats utifrån ett nytt system som kallas Barnets Behov.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".