Många kan missa sina förstahandsval

I förra veckan blev det klart vilka preliminära val Gotlands 700 niondeklassare gjort till gymnasiet. Och kommunens mål är att alla elever ska få sitt förstahandsval.

Men på grund av den stora barnkullen och ett stort tryck på vissa utbildningar ser nu många ut att inte få sitt förstahandsval.

I april får dock eleverna chans att välja om. Då får de ett preliminärt besked om antagningen och kan då också ändra sitt val.

Just nu är det populäraste valet samhällsvetenskapliga programmet dit 155  niondeklassare sökt de 150 platserna.

Gotlands kommun har som mål att alla elever ska få sitt förstahandsval. Men just nu ser det alltså ut att vara en omöjlighet.

Den 7 mars ska barn- och ungdoms förvaltningen ha lämnat ett förslag till barn- och utbildningsnämnden hur man kan göra för att så många som möjligt ska få sitt förstahandsval.

Vissa program kan komma att få fler platser. Byggprogrammet är ett av programmet som skulle behöva en utvidgning. Men just där är det svårt att lägga till platser, eftersom programmet kräver speciallokaler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".