Facken på Högskolan är besvikna

Fackföreningarna på Högskolan är besvikna över att ledningen säger upp personal, när man samtidigt behöver nyanställa. Det säger Gustav Malmborg, ordförande för SACO-S föreningen efter att de centrala förhandlingarna avslutades i oenighet på onsdagen.

Nya fackliga förhandlingar med högskoleledningen kommer hållas den 20 februari. Då diskuteras turordningsregler för de som sägs upp. Uppsägningarna kan tidigast ske 1 mars.

Högskolan på Gotland har länge dragits med ett underskott och behöver spara 5 miljoner kronor. Det ska göras genom att antalet avdelningar minskar till hälften.

Men de nya tjänsterna kräver i många fall högre kompetens, vilket innebär att Högskolan också kommer att behöva nyanställa. Efter onsdagens centrala förhandling är det klart att 15 fast anställda och lika många visstidsanställda blir av med sina jobb.

Men Gustav Malmborg frågar sig om det verkligen blir en så stor besparing med tanke på de långa uppsägningstiderna. Det hade varit billigare att vidareutbilda den nuvarande personalen som nu sägs upp, menar Malmborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".