Carin Götblad tvingas vittna i HD

Gotlands tidigare länspolismästare Carin Götblad kommer på onsdag den 15/2 att tvingas vittna i Högsta Domstolen om vilka metoder polisen använt i några uppmärksammade fall.

Det betyder att ett snart sex år gammalt polis-ingripande på Gotland kan få ny aktualitet.

Det handlar egentligen inte om det stora narkotikabeslag som gjordes på Gotland i maj år 2000, men det fallet blir ändå högaktuellt igen, när ”okonventionella spaningsmetoder” och polisens arbetsmetoder i övrigt skall avhandlas i Högsta Domstolen.

För det som hände på och utanför Wisby Hotell för snart sex år sedan, när en man greps med 1,5 kilo heroin, har vissa beröringspunkter med det HD-fall Carin Götblad kallas att vittna i. Carin Götblad själv förenar - hon var ju länspolismästare på Gotland när det rekordstora heroinbeslaget gjordes på ön. Och länspolismästare i Stockholm nu, där polis anklagas för hemliga vapenköp, stora vapeninnehav och metoder vid sidan av det tillåtna.

Den åtalade kriminalkommissarie, vars fall det gäller, har tidigare utpekats för att ha haft en roll i det stora narkotikatillslaget på Gotland. Det tillslag som beskrivits som resultatet av ett samarbete mellan polisen i Visby, Stockholm och Malmö.

Den man som avtjänar ett nioårigt fängelsestraff för den heroin-affären anser att han blev utsatt för en iscensatt narkotikaaffär, där en av polisens hemliga informatörer skapade själva brottstillfället. Det fallet finns lite i skuggan av det mål som Högsta Domstolen prövar nu.

Det gäller alltså den kriminalkommissarie som i Eskilstuna tingsrätt dömdes till fyra års fängelse för bland annat grovt narkotikabrott och flera fall av grovt vapenbrott. Han friades helt av hovrätten, men Riksåklagaren överklagade och fallet har nu alltså hamnat i Högsta Domstolen och åklagaren vill få polismannen dömd för grovt vapenbrott och han anser att tjänstefel har begåtts.

Det är advokaten till den åtalade kriminalkommissarien som begärt att Carin Götblad skall höras om polisens metoder. Försvaret vill få styrkt att det varit någon sorts praxis inom polismyndigheten att tänja på reglerna i fråga om vapenhanteringen, hur beslagtagna vapen dokumenteras t ex och det har talats om hemliga vapenköp för att få bort vapen ur händerna på kriminella.

Kommissarien dömdes i tingsrätten, friades i hovrätten, men åklagaren överklagade. Och att Högsta Domstolen tar upp fallet betyder förstås att det är prejudikat på gång. Högsta domstolens främsta uppgift är ju att skapa vägledande avgöranden - för att staka ut riktningen för framtida tolkningar av lagarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".