Rederiet svarar på säkerhetskritik

Problemen med livräddningsutrustningen på Destination Gotlands snabbfärja HSC Gotlandia faller tillbaka på det företag som levererat utrustningen.
Det säger rederiets marknadschef Per-Erling Evensen, efter uppgifterna om att färjan gick med bristfällig utrustning i fem år.

- Det var så pass illa att vi bytte leverantör av systemen, säger han och ger Sjöfartsinspektionen rätt i att utrustningen inte var bra nog.

Att det dröjde fem år förklarar han med att Destination Gotland litat på de garantier som leverantören kommit med att brister åtgärdats.

- Jag tycker nog att man måste lita på ett certifierat företag som levererar så vital utrustning, säger Per-Erling Evensen.

De första allvarliga bristerna påpekades av Sjöfartsinspektionen redan tidigt år 2000 - efter den första säsongen som Gotlandia gick i Gotlandstrafiken.

Flottarna kontrolleras varje år. De packas om av certifierade företag, noga kontrollerade av klassningssällskap och under överinseende av Sjöfartsinspektionen, säger Per-Erling Evensen.

Den aktuella utrustningen var godkänd enligt ett europeiskt marint utrustningsdirektiv, men Destination Gotland hade alltså avsevärda problem i upprepade tester att få utrustningen att fungera som den skulle. Därför byttes den ut.