Åklagare nekar till kännedom om påstådd polisfälla

De uppgifter som lämnats i Högsta domstolen om att det var polisen som iscensatte den stora heroin-affären i Visby för sex år sedan är helt nya för åklagaren som drev det målet i Gotlands tingsrätt.

Kammaråklagare Mats Wihlborg står fast vid att han i alla fall inte hade kännedom om något sådant upplägg.

Uppgifterna kom förra veckan i samband med att Gotlands förre länspolismästare Carin Götblad hördes i Högsta domstolen.  

Götblad står fast vid att hon inte heller känt till om någon fälla gillrats av polisen. Men DET påstår den poliskommissarie som åtalats för sina metoder och hoppats få Götblads vittnesmål till stöd för att han bara agerat enligt polisens praxis.

Kammaråklagaren i Visby, Mats Wihlborg, reagerade med förvåning på de uppgifter som kommit i Högsta domstolen, uppgifter som alltså går ut på att det förekommit en gillrad fälla i samband med polisinsatsen i Visby.

-Det är märkliga uppgifter. För mig helt okända uppgifter. Aldrig hört talas om tidigare, säger Mats Wihlborg till Radio Gotland.

Den dömdes advokat har påstått att hans klient föll i en fälla, gillrad av polisen. Mannen dömdes i Svea hovrätt till nio års fängelse efter heroin-affären.

Mats Wihlborg säger att han inte skulle ha medverkat till någon brottsprovokation.

-Jag måste ju kunna förlita mig på den information jag får från polisen och att de inte kör med otillåtna metoder - brottsprovokation.

Wihlborg har hörts av den åklagare som just nu utreder hur polisen agerade i detta och andra fall.