Nya färjan får ingen "strumpa"

Den nybyggda gotlandsfärjan, som nyligen sjösattes i Italien, kommer att få en annan räddningsutrustning än den ”strumpa” som visat sig så undermålig i flera tester på färjan Gotlandia.

Den nya färjan får alltså en mer beprövad livräddningsutrustning än den som fått så skarp kritik av Sjöfartsinspektionen.

Det nya ”italienbygget” är en sorts syster till Gotlandia. Hon har enligt rederiet byggts efter ungefär samma koncept som HSC Gotlandia, men kommer att bli något större och aningen snabbare.

Den livräddningsutrustning som åtminstone i fem år fanns på Gotlandia har alltså fått tung kritik av Sjöfartsinspektionen. Systemet har fallerat i upprepade tester.

Allvarliga brister har uppdagats. Den så kallade räddningsstrumpan, alltså den långa tub som passagerare skall evakueras från fartyget i har trasslat - inte vecklat ut sig. Uppblåsbara livflottar tappade trycket. I ett skarpt läge, om fartyget skulle ha sjunkit, skulle ena sidans flottar ha följt med i djupet. Den funktion som skall göra att flottar flyter upp saknades. Det är några exempel på brister som avslöjats vid tester ombord på HSC Gotlandia.

Utrustningen där är sedan ett par år utbytt och hennes ”syster” kommer alltså att få en annan utrustning som överinspektör Anders Henriksson vid Sjöfartsinspektionen har mer tro på.