Inga pengar till flygplatsen

Det blir inga statliga beredskapspengar till en utbyggnad av Visby flygplats. Att bygga ut flygplatsen har beräknats kosta 20 miljoner kronor.
Men Regeringen lämnade igår Länsstyrelsens ansökan utan åtgärd. Länsstyrelsen har hos regeringen påkallat behovet av att bygga ut Visby flygplats i händelse av ett kris- eller krigsläge. En utbyggnad av flygplatsen skulle göra det möjligt för många människor att snabbt lämna Gotland eller att få hit resurser på kort tid. Genom att bredda start- och landningsbanorna och utöka uppställningsytorna vid flygplatsen skulle transportkapaciteten öka från dagens 1 700 passagerare till cirka 30 000 avresande per dygn. Det innebär att man snabbt skulle kunna upprätta en luftbro mellan Gotland och fastlandet. Att bygga ut flygplatsen enligt länsstyrelsens önskemål har av Luftfartsverket beräknats kosta 20 miljoner kronor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".