Hemvärnsmän på Gotland sållas bort

Hemvärnet ska bli bättre på att sålla bort personer som inte anses lämpliga att hantera vapen. Efter att ha gjort kontoller med kriminalregistret visar det sig att vissa hemvärnsmän på Gotland inte är lämpliga för uppgiften, säger bataljonschef Sven Boman.
Bara ett enda hemvärnsvapen i fel händer kan vara förödande. För några år sedan kom det hårdare regler för den som ska gå med i hemvärnet. Innan man får gå med så krävs det numera noggranna kontroller av personen och då tar Hemvärnet hjälp av militäta säkerhetstjänsten och gör samkörningar med kriminalregistret. Och nu har man också gjort kontroller av de som redan finns i organisationen och det har alltså inneburit att vissa har fått lämna in sina vapen. Som hemvärnsman har man skyldighet att minst en gång per år visa upp sitt vapen så att myndigheterna har kontroll över att alla vapen är i rätta händer. Vid den senaste redovisningen visade det sig att det fattades vapen och det fick Sveriges överbefälhavare att reagera och skarpt kritisera Hemvärnet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".