Ny snabbfärja till Gotland

Trots att varken Rederi AB Gotland eller något annat rederi lämnade något första anbud till Rikstrafiken om färjetrafiken till och från Gotland så gäller det nuvarande avtalet i flera år framåt. Just nu ligger Rederi AB Gotlands nya snabbfärja färdigbyggd i Italien och kommer att efter ett antal provturer styras hem till Gotland i april.

Om den nya färjan kommer att ersätta nuvarande snabbfärjan HSC Gotlandia i färjetrafiken till och från Gotland i sommar är upp till Rikstrafiken att besluta om.

Olof Lundvall är informationsansvarig hos Rikstrafiken och säger att de kommer att byta färja så länge som det inte innebär ökade kostnader.Han vill inte uttala sig om när beslutet tas men säger att de inte har för avsikt att dra ut på det någon längre tid.

Den nya färjan är 10 procent större än den gamla men skulle alltså ändå, enligt Rederiet AB Gotland inte kosta Rikstrafiken något extra. Enligt Anders Larsson, teknisk chef på Rederiet så måste man få besked av Rikstrafiken i mitten av mars för att hinna med allt som ska ordnas, så att bytet kan ske innan sommarsäsongen börjar i mitten av juni.