Få föreningar fuskar

Varje år försöker några gotländska föreningar att fuska till sig mer kommunala bidrag än vad de har rätt till. Hittills i år har ett trettiotal föreningar granskats och det visar sig att en del är fuskare.
Alla ideella föreningar har möjlighet att söka bidrag hos kommunen för den verksamhet de bedriver. Det mesta handlar om s.k aktivitetsstöd där föreningen får bidrag beroende på antalet deltagare och den verksamhet föreningen har. Det är varje förening som rapporterar till kommunen och utifrån varje närvarokort får föreningen bidrag. En del föreningar sköter rapporteringen bra, andra försöker fuska och få mer bidrag än de förtjänar. Vid den senaste granskningen visade det sig att på 29 föreningar hade det betalats ut 49 000 kr för mycket. Det gäller alltifrån idrottsföreningar till religiösa samfund och just nu görs en granskning av handikapporganisationer.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista