Äggproducenter vill ha mer betalt

Äggproducenterna kräver högre pris. Om priset inte höjs med minst en krona per kilo hotar de att sluta leverera ägg.

Tomas Björkqvist i Väte menar att problemet är att Sverige har för låga äggpriser i jämförelse med övriga Europa.

Det är framförallt kraven på frigående höns som har tvingat de svenska äggproducenterna till pengasatsningar. Samtidigt ligger priset på ägg kvar på en låg nivå, jämförbar med den som är i övriga Europa, där det fortfarande är tillåtet med trånga burar.

Förra veckan fick äggproducenterna inom organisationen Svenska Ägg nog. Vid ett möte bestämdes att om inte handelsföretagen går med på en höjning till 10 kronor per kilo kommer äggproducenterna vägra leverera ägg till packerierna.

Den utlösande faktorn var att äggproducenterna i Finland gick ut med ett liknande hot. Just finska ägg är nämligen den största konkurrenten, eftersom deras producenter fortfarande får stöd från finska staten.

Här på Gotland stödjer de flesta äggproducenterna kraven från Svenska Ägg. Magnus och Ilse Hallgren i Alva tror att många äggproducenter hotas av konkurs om de inte får mer betalt för äggen.

Tomas Björkqvist i Väte hoppas att det inte behöver gå så långt som till leveransstopp. Skulle det bli så får äggen användas på annat sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".