Kommunen betalar för larvbekämpning

Gotlands kommuns ledningskontor föreslår att kommunen beviljar 100 000 kronor till besprutning av ett mindre område i Sundre för att på det sättet bekämpa den kliande tallprocessionsspinnaren.

Efter förra sommaren rapporterade många suderbor att de drabbats hårt av klåda och allergi från hudlämningar av larvens gifthår. Nu finns en oro för att det kommer att bli lika mycket larver denna sommar.

Det har gjort att intresseföreningar för boende och näringsliv på Sudret har skrivit till de gotländska myndigheterna och bett om hjälp. I första hand handlade det om att flygbespruta ett område på 500 hektar med en bakterie som attackerar fjärilslarvens mag- och tarmkanal. Men det sa kommunen nej till.

Däremot kan kommunledningen nu tänka sig att bidra med pengar till en markbesprutning av ett begränsat område på 10 hektar öster om Sundre kyrka. Ett företag har redan ansökt om att få utföra besprutningen och kemikalieinspektionen har ställt sig positiv, förutsatt att miljö- och hälsoskyddsnämnden säger ja. Vid sitt möte i april kommer miljö- och hälskoskyddsnämnden att bestämma om besprutning av tallprocessionsspinnaren. Jan Grimlund (mp) som är ordförande säger till Radio Gotland att han nu är positiv till besprutningen.

Det medel som används kan vara skadligt för människor om det inandas eller kommer i ögonen, men risken för att bakterien sprids via vatten i marken antas vara begränsad. Dilemmat med bekämpningsmedlet är att även andra fjärrilslarver riskerar att försvinna eftersom bakterien går på alla olika slags fjärilar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".