Kan få avtjäna sitt straff i Sverige

Den 15-åriga gotländska som igår dömdes till 2,5 års fängelse för narkotikasmuggling i Storbritannien, kan möjligen komma att få avtjäna straffet i Sverige. Hon dömdes alltså på fredagen av en domstol i Manchester för att i våras ha rest med drygt två kilo heroin i bagaget från Indien.
Enligt personal på domstolen, Manchester Crown Court, kommer flickan att placeras på något slags ungdomsfängelse i England. - Hon dömdes till 30 månaders fängelse, men i praktiken innebär det att hon kommer att få avtjäna hälften av tiden, säger Johan Murray, UD:s pressjour, till TT. Han säger att domstolens halvering av tiden kan bero på att svenskan är så ung, har uppfört sig väl i häktet samt att hon har erkänt brottet. Försvaret hävdade att hon hade lurats av sin pojkvän. Flickan kan ansöka om att få överföras till och avtjäna sitt straff i Sverige. Cecilia Bergman, som är chef för den enhet på justitiedepartementet som hanterar överlämnanden - säger att 15-åringens fall ännu inte har hanterats. - Det blir ett ärende först när hon lämnar in en begäran om överförande hos svenska eller brittiska myndigheter, säger hon till TT. Bergman säger att alla länder som skrivit på konventionen generellt är positiva till att överföra fångar så snart det anses möjligt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".