SMHI:s väderspanare ska bli färre

Nu skall SMHI:s mätstation på Hoburgen automatiseras. Men inte riktigt fullt ut. Anledningen till att man inför automatisk rapportering av väderleken är att omvärlden nu kräver allt snabbare väderprognoser, säger Greger Bergman vid SMHI.

I mitten av 1990-talet automatiserades mer än hundra mätstationer runtom i Sverige. Idag finns bara arton manuella mätstationer kvar. Hoburgen är en av dem. Gotska Sandön en annan.

Tolv av de här stationerna ses som så kallade referensstationer, där SMHI kommer att automatisera, men ändå behålla en viss manuell rapportering. Bland annat för att det via de automatiserade mätstationerna är svårt att få en bild av molnmängd, sikt, typ av nederbörd och snödjup. En av dessa mätstationer är Hoburgen där idag två personer delar på 1,3 tjänst.

Hur stort tjänsteutrymmet blir i framtiden skall SMHI utreda under våren, men att det ska minska är helt klart, säger Greger Bergman. Gotska Sandön däremot blir en av de stationer som ska automatiseras helt och hållet. Förändringen vid Hoburgen sker inom två, tre år. Helautomatiseringen av Gotska Sandön kommer att bli i ett tidigare skede.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".