Företagare får godkänt för utländsk arbetskraft

De företagare inom trädgårdsnäringen som har utländsk arbetskraft, sköter det bra. Det konstaterar arbetsförmedlingen som kontrollerat de tre gårdar där det finns säsongsanställda från länder utanför EU. Gunnar Bendelin från arbetsförmedlingen i Hemse har varit runt på gårdarna och säger efter besöken att allt verkar fungera bra.
Facket har tidigare motsatt sig att lantbrukarna ska få ta in folk från andra länder, men i år har man gått med på det under förutsättning att arbetsgivarna betalar avtalsenliga löner, ordnar godtagbar bostad och ser till att det finns cykel eller bil så att de säsongsanställda kan ta sig närmaste butik. Och det verkar alltså fungera bra. Kanske kan det här innebära att det kan bli fler östeuropeiska säsongsanställda på gårdarna nästa sommar. I år handlar det om en kvot på femton personer från Lettland, Litauen, Ukraina och Vitryssland som fått arbete med bland annat sparrisskörd och jordgubbsplockning på tre gotländska gårdar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".