Ravinstigen en förlust för kommunen

60 miljoner kronor - det hoppas kommunen få in när man säljer kvarteret Valnöten vid Ravinstigen i Visby. Men trots att det är ett högt belopp, lär det i slutändan inte täcka dom utgifter kommunen haft för fastigheten.
Kvarteret Valnöten byggdes i början av 90-talet, ovanför Visby hamn, av företaget Klintkanten. Alla lägenheter har inglasade uterum, med havsutsikt, och trots att hyrorna var höga var det inga större problem att hitta hyresgäster. Men Klintkanten gick i konkurs 1995 och kommunen, som stod som borgensman, tvingades infria en borgen på drygt 44 miljoner kronor. Med tanke på fastighetsmarknaden då, ansåg kommunlednigen det bäst att själv ta över fastigheten och för det fick man betala en köpeskilling på drygt 27 miljoner kronor - sammanlagt kostade affären alltså skattebetalarna drygt 70 miljoner kronor. Men nu, när tekniska nämnden beslutat att verkställa ett gammalt beslut att sälja fastigheten, ser det ut som om man inte räknar med att få in mer än 60 miljoner kronor - alltså tio miljoner mindre än vad man en gång fått lägga ut.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".