Avslår klagomål på villavagnar

Villavagnarna på Snäck är inte avsedda för permanent boende. Det hävdar länsstyrelsen och avslår Luftfartsverkets överklagande av de 45 så kallade villavagnarna vid Snäcks camping, som hamnar under flygets bullermatta.

Förutom att hyras ut till campinggäster ska villavagnarna också kunna användas för studentboende året runt och länsstyrelsen håller med om att frågan kan vara vägledande när det gäller flygbuller och nybyggande kring Visby.

Att bygga bostäder inom ett område som kan utsättas för flygbuller är inte lämpligt och flygplatsen får inte utsättas för något som påtagligt försvårar för trafiken. Men länsstyrelsen anser alltså inte att villavagnarna är avsedda för permanent boende, vilket skulle försvåra utnyttjandet av flygplatsen.

Även ett antal grannar till Snäcks camping har överklagat bygglovet för villavagnarna, men också det avslås av länsstyrelsen.

Grannarna hänvisar till strandskyddsbestämmelserna och tycker att villavagnarna ska placeras längre från stranden och högre upp i backen.

Men länsstyrelsen konstaterar att villavagnarna beviljats undantag från strandskyddsbestämmelserna och därför finns det inget hinder mot att de placerats nära havet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".