Valnöten kan bli dyr affär för kommunen

Kommunen riskerar att förlora pengar på borgensåtagande för kvarteret Valnöten ovanför Visby hamn. Det är knappast troligt att kommunen kommer att få 60 miljoner kronor för kvarteret Valnöten, hävdar Jörgen Westin, ordförande i den bostadsrättsförening som hoppas kunna köpa fastigheten.
Kommunen har haft stora kostnader för Valnöten, som är en av Visbys gräddhyllor, med havsutsikt och inglasade balkonger i alla lägenheter. Att kommunen äger husen beror på en konkurs i bolaget Klintkanten där kommunen gått in som borgensman. Kommunen fick infria ett borgensåtagande på 44 miljoner och dessutom tillkom en köpeskilling på 27 miljoner - sammantaget mer än 70 miljoner kronor. Jörgen Westin som själv arbetat med ekonomi på kommunens fastighetsfrågor, är kritisk till kommunens agerande i samband med konkursen. - Om kommunen varit mer aktiv hade det gått att rensa bort mycket av kostnaderna i konkursboet, vilket skulle ha minskat kostnaderna för skattebetalarna, hävdar Jörgen Westin.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".