Två års fängelse för politisk misshandel

Två års fängelse blev domen för den 25-årige man som i somras misshandlade en annan ung man i Visby hamn. Misshandeln begicks under Almedalsveckan och hade politiska förtecken.

25-åringen dömdes idag av Gotlands tingsrätt för både grov misshandel, stöld och skadegörelse. Han ska också betala drygt 60 000 kronor i skadestånd till den man han misshandlat.

Den man som senare misshandlades, deltog i nationaldemokraternas möte i Visby. Efter det kände han sig förföljd. På kvällen bestämde han sig för att lämna Visby och ställde sig med bilen vid färjeterminalen.

Ett gäng maskerade män attackerade bilen, slog sönder rutorna och tilldelade mannen i bilen flera slag. De drog ut mannen ur bilen och hällde bensin över honom. Bråket uppmärksammades och de maskerade männen flydde därifrån.

Polisen lyckades spåra 25-åringen som senare anhölls och häktades.

25-åringen var maskerad när brottet begicks, men tingsrätten anser ändå att han kan bindas till misshandeln eftersom de fanns glassplitter i hans byxor och brännbar vätska på hans kläder. Hans pass hittades också utmed flyktvägen från Visby hamn och grönområdet ovanför.

25-åringen nekade till brottet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".