Många vill ha vindkraftscentrum

Högskolan på Gotland är en av flera intressenter som hoppas bli ett nationellt centrum för vindkraft. Enligt regeringens vindkraftsproposition ska Sverige satsa mer på vindkraft.
Och för att samla kunskap och sprida information och forskning vill regeringen alltså skapa ett nationellt centrum för vindkraft.

Men Högskolan på Gotland är bara en av flera intressenter. Här finns också Falkenberg och Halmstad och myndigheter och branschorganisationer som gärna skulle vilja ansvara för det här nationella vindkraftcentret.

Enligt högskolans vindkraftscenter finns den speciella kompetens som krävs för att driva ett nationellt centrum just här på Gotland. Här finns lång erfarenhet från vindkraftens utveckling eftersom Näsudden är en av de första vindkraftsparkerna i landet.

Dessutom har Högskolan redan byggt upp en informationsbank om vindkraft och har stor erfarenhet av att informera allmänheten.

Det finns stora möjligheter att investera i vindkraft på Gotland, både när det gäller forskning och produktion.

Det säger Gunilla Britse, projektledare för centrum för vindkraftsinformation på Högskolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".