Inget fel i mandatfördelning på Gotland

Länsstyrelsen tillbakavisar uppgifterna om att det skulle ha begåtts ett fel vid sammanräkningen av rösterna efter valet 2002 på Gotland, som skulle ha berövat centerpartiet ett mandat i kommunfullmäktige.

Felräkningen som skulle ha gjorts efter förra valet 2002, uppgavs ha inneburit en felaktig fördelning av mandaten mellan centerpartiet och vänsterpartiet.

Men efter att länsstyrelsens jurister rådgjort med Valmyndigheten, kan det konstateras att mandatfördelningen var korrekt.

Anledningen till att man misstänkte fel var att antalet mandat skiljde sig mellan valkretsarna på ett oförklarligt sätt, jämfört med årets val.

Men förklaringen är att inför 2002 års val gjordes en förändring i reglerna som ligger till grund för mandatfördelningen i kommunfullmäktige, och därför har 2002 års val genomförts på ett korrekt sätt.

Mandatfördelningen mellan valkretsarna bygger på folkmängden och under 2002 förändrades reglerna som bestämmer NÄR folkmängden ska gälla som underlag i valet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".