Höll undan drygt 700 000 kronor

Utredningen kring mannen bakom datasupportföretaget i Forsagården i Lärbro visar att mannen sammanlagt hållt undan drygt 700 000 kronor i obetalda skatter och avgifter. Han misstänks därför för grovt skattebrott och bokföringsbrott.

Mannen har även tidigare dömts för bokföringsbrott, och bedrägeri och även för olaga hot.

Brottsmisstankarna mot mannen är många och några av dem har redan lett till åtal för grov stöld, olovligt förfarande eller behörighetsmissbruk. Han har också åtalats för grovt bedrägeri.

Åtalen gäller den tid som mannen arbetade åt kommunen med att ge ungdomar praktik. Han köpte då in datorer som han sedan sålde eller använde i sitt eget företag.

De senaste uppgifterna från utredningen kring mannen visar att han satt i system att anlita svart arbetskraft.

Det hela gäller det företag som mannen startade för att hålla på med datasupport. Ett 20-tal anställda fick lön från företaget under sommaren och hösten förra året.

Men företaget finns inte registrerat i Sverige och mannen har inte anmält sig som arbetsgivare till skatteverket. Mannen själv påstår att bolaget är en filial till ett företag i England och att han betalat skatter dit.

Men hos den engelska skattemyndigheten finns företaget inte ens med i deras register. Någon bokföring har mannen inte heller fört.

Nu åläggs mannen att betala sammanlagt 875.000 kronor i obetalda skatter och arbetsgivaravgifter, plus skattetillägg.

Den polisutredning som pågår handlar också om grovt bedrägeri mot de anställda som inte fick någon lön alls från företaget och bedrägeri mot dem som lurats att satsat egna pengar i verksamheten och mot de företag som inte fått betalt för sina varor och tjänster.

Sammanlagt kan det handla om så mycket som 3 miljoner kronor. När åtal kan väckas är fortfarande oklart, eftersom förhör med mannen ständigt skjutits upp på grund av sjukdom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista