Avskedade kommunanställda vann i AD

Arbetsdomstolen har ogiltigförklarat Gotlands kommuns avskedande av två kommunanställda.
Kommunen hävdade att de hade köpt privata kläder med kommunens pengar, men de avskedade ansåg att det var frågan om arbetskläder.

Fackförbundet SKTF beslutade väcka talan mot kommunen i Arbetsdomstolen, sedan förhandlingarna om ekonomisk ersättning slutat i oenighet.

Arbetsdomstolen riktar visserligen kritik mot de två kommunasntällda för deras klädinköp, men anser inte det bevisat att kläderna köpts för privat bruk.

En av de kommunanställda har också kritiserats för inköp av bildelar. Här anser AD att den anställde på ett allvarligt sätt handlat i strid med de skyldigheter hans anställningen hos kommunen innebar.

Men för att avskeda någon krävs att den anställde GROVT åsidosatt sina åligganden mot arbetsgivaren.

Arbetsdomstolen kommer fram till att det finns anledning att kritisera de två kommunanställda, men att kritiken inte är så grov att de skulle ha sagts upp.

Eftersom Gotlands kommun haft viss rätt i sin kritik mot de två anställda så minskas också skadeståndsbeloppen mot vad som är normalt vid avskedanden. Den ene av de två före detta anställda inom kommunen får därför 40 000 kronor, den andre 60 000 kronor.

Kommunen ska också betala rättegångskostnaderna på drygt 165 000 kronor.

I en kommentar till domen säger Thomas Björkdahl, som är en av de anställda, att han tycker att det känns underbart skönt att rättsystemet fungerar.

- Vi har varit helt oskyldiga och utnyttjat våra demokratiska rättigheter att kritisera arbetsgivaren, säger Thomas Björkdahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".