Slakteriet vann tvist om smittade djur

Swedish Meats på Gotland vann tvisten i Gotlands tingsrätt med en av öns största mjölkproducenter, som nu måste betala Swedish Meats närmare 300 000 kronor.

Det var hösten 2003 som den gotländske mjölkproducenten köpte drygt 100 djur från en djurägare på fastlandet. Försäljningen förmedlades av Swedish Meats.

Det visade sig ganska snart att djuren var smittade av streptokocker, en bakterie som kan orsaka juverinflammation. En smitta som snabbt spred sig till andra djur i den gotländska besättningen.

Djurägaren vägrade att betala en del av de djur han köpt och krävde dessutom tillbaka en del av de pengar han redan betalat. Men då hade säljaren på fastlandet hamnat på obestånd och hade inte längre några pengar. Den gotländske djurägaren vände sig istället till Swedish Meats för att få pengarna tillbaka.

Men Swedish Meats tyckte inte att de hade något ansvar utan hade bara förmedlat affären. De gav säljaren betalt i förskott och köparen kredit. Istället ville Swedish Meats att den gotländske mjölkproducenten skulle fullfölja betalningen av djuren.

Gotlands tingsrätt går på Swedish Meats linje och konstaterar att Swedish Meats varken hade eller borde ha haft vetskap om att djuren var smittade och mjölkproducenten måste betala 285 000 till Swedish Meats och dessutom deras rättegångskostnader på 250 000.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".