Skånedjur slipper krav på ligghall

Betesdjuren på Revingehed i Skåne har det bra, fast de vistas utomhus i ur och skur. Det slår länsrätten i Mariestad fast och avvisar därmed Djurskyddsmyndighetens krav på ligghallar. Men domen kanske överklagas.

-Vi har aldrig hävdat att djuren på Revingehed har det dåligt. Men de ska ha möjlighet till en högre välfärdsnivå än vad de har i dag, säger Torsten Jakobsson, ställföreträdande generaldirektör för Djurskyddsmyndigheten till TT.

Högre välfärdsnivå innebär enligt honom tillgång till skydd mot väder och vind samt en ren, isolerande liggplats. Torsten Jakobsson menar fortfarande att det är en väsentlig djurskyddsfråga.

Striden gäller KC Ranch, en av landets allra största uppfödare av köttdjur. Ranchen har ett tusental djur, som strövar fritt på omkring 2 000 hektar på det militära övningsfältet Revingehed utanför Lund.

Tre gånger tidigare har KC Ranch fått dispens från djurskyddslagens krav på ligghallar för djuren med hänvisning till att det finns träddungar som ger skydd. Med stöd av flera experter hävdar ranchen också att ligghallar skulle medföra en koncentration av djuren till ett fåtal ställen, med följd att marken där blir smutsig och upptrampad, ökad risk för smittspridning bland djuren och större läckage av näringsämnen från marken.

Det är också omvittnat av veterinärer att djuren på Revingehed är friskare och mer välmående än kor från många andra besättningar. Ändå sade Djurskyddsmyndigheten nej i höstas när ranchen på nytt begärde dispens. Ranchen överklagade till länsrätten, som inför sitt beslut på måndagen reste till Revingehed och inspekterade förhållandena.

”Någon anledning att befara att ett djur skulle duka under på grund av köld även under de erfarenhetsmässigt värsta väder som kan förutses på Revingehed föreligger inte”, lyder rättens slutsats. KC Ranch beviljas därmed dispens från kravet på ligghallar till och med utgången av maj 2009.

Men Torsten Jakobsson utesluter inte ett överklagande.

-Våra jurister ska analysera domen, säger han.

Även russen på Lojsta hed har haft dispens från Djurskyddsmyndigheten för att gå ute året runt. Den dispensen har nu gått ut. Men om russen kommer att få ny dispens för kommande vinter, eller inte, det har Djurskyddsmyndigheten ännu inte tagit ställning till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".