Fiskfabriken kan få en ny chans

Företaget Swe-Dan Seafood kan få en ny chans att söka dispens hos Naturvårdsverket för att dumpa fiskeriavfall till havs utanför skarpsillsindustrin i Ronehamn.

Företaget fick nyligen avslag på sin dispensansökan om att släppa ut fiskrens och spillvatten. Istället för att överklaga beslutet till miljödomstolen kan företaget få möjlighet att lämna in dom konsekvensanalyser som Naturvårdsverket har efterlyst och få en andra prövning.

Miljö- och hälsoskyddsnämnden på Gotland ska senare i juni diskutera ärendet. Enligt nämndens ordförande, miljöpartisten Jan Grimlund, kommer kommunen troligen att förorda att Naturvårdsverket omprövar beslutet förutsatt att Swe-Dan Seafood lämnar in utredningen om hur Östersjön påverkas av utsläppen.

”Det finns ett stort ekologisk värde i att man bedriver det här fisket och det ligger både i mitt och Gotlands intresse att frågan löses”, säger Jan Grimlund, ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".