Allt fler satelliter övervakar alger

Det dröjer en vecka innan de satelliter som övervakar Östersjön upptäcker algblomning i havet. Det säger oceanografen Martin Hansson som gått igenom bilder på algblomning från 1997 till 2005, och även jämfört med andra mätningar av alger och näringsämnen i havet.

Satellit-övervakningen av alger i Östersjön kom igång på försök redan i början på 1990-talet. Från 1997 fanns tre satelliter som kunde ge tre till åtta bilder av Östersjön per dygn. I fjol hade det ökat till sex satelliter och algläget kan nu uppdateras tolv gånger om dagen.

Men satelliterna kan inte se algerna förrän en vecka efter att blomningen kommit igång. Andra brister i systemet är att moln kan skymma sikten för satelliterna. Det är också svårt för satelliterna att se algerna när de är nära land. Men enligt Martin Hansson sopm är oceanograf vid SMHI i Göteborg kan det gå att få bättre algprognoser för badare genom att registrera algbälten på samma sätt som större oljeutsläpp - då kan satelliterna följa algerna.

Än så länge är har alltså blomningen i år inte kommit igång. Det som skulle kan orsaka kraftig algblomning även i år är om syrebristen på Östersjöns botten frigör näringsämnet fosfor som göra att algerna kan förökar sig lika explosionsartat som i fjol.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".