Partier satsar inte på medlemsvärvning

De politiska partierna på Gotland har alla fått något fler medlemmar i år, men inget parti lägger någon större vikt vid medlemsvärvning eftersom det är valår. Det visar en rundringning som Radio Gotland gjort.
På riksnivå har många partier satsat på olika värvningskampanjer, men de gotländska partierna har i de flesta fall valt att avstå. Istället har de satsat på att fånga in nya medlemmar i det dagliga arbetet, på jobbet, i affären, på möten osv. Socialdemokraterna på ön har ökat med ett sextiotal medlemmar i år, vilket inte är en större ökning än förr om åren, däremot har andelen nya yngre medlemmar ökat i och med att ungdomsföreningen unga-s startat. Centern och moderaterna har ökat medlemstalen i år med drygt ett tjugotal medlemmar var. Gottlandspartiet har lockat femton fler och ungefär lika många har valt att ansluta sig till vänsterpartiet. Sämst tillströmning har folkpartiet och kristdemokraterna som fått en handfull fler medlemmar. Vänsterpartiet är det enda parti som tycker sig märka att de får fler medlemmar under ett valår. Och det tror de beror på att de satsar mer än andra partier på engagera sig praktiskt. I övrigt är partierna på Gotland ense om att själva medlemsvärvningen får vänta tills efter valet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".