Skarp JO-kritik mot överförmyndare

Justitieombudsmannen, JO, riktar i tre beslut fortsatt skarp kritik mot Barbro Forslund, överförmyndare i Gotlands kommun. Överförmyndaren säger att det handlat om tidsbrist, men att hon inte varit en dålig överförmyndare.

JO har de senaste åren granskat tre ärenden om missförhållanden vid överförmyndaren på Gotland.

Granskningen är nu klar och JO har bland annat funnit allvarliga brister i överförmyndarens kompetens och riktar därmed allvarlig kritik med arbetet.

För det första har överförmyndarens make varit god man för flera personer. Det vill säga han har varit ansvarig för deras ekonomi ett arbete som överförmyndaren sedan granskat och godkänt. Här har överförmyndaren varit jävig och hon borde ha överlåtit granskningen och utbetalningen av arvode till sin make på någon annan.

JO anser det obegripligt hur detta kunnat fortgå och anser att förhållandet avslöjar stora brister i överförmyndarens kunskaper och de regler som gäller för verksamheten.

I ett annat ärende saknades årsredovisningar över ett förmyndarskap, trots det har överförmyndaren inte agerat. Även i detta fall riktar JO skarp kritik mot överförmyndaren.

I ytterligare ett ärende har överförmyndaren låtit en god man sluta och gett en annan ansvaret retroaktivt. Även detta tyder på anmärkningsvärda brister i överförmyndarens kunskaper. Också här riktar JO allvarlig kritik mot överförmyndaren Barbro Forslund.

Kritiken från JO har framförts tidigare. Nu har överförmyndaren svarat och det visar, enligt JO, att hennes kunskaper brister på flera punkter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".