Kommunen betalar 13 miljoner för musik

Gotlands kommun satsar 13 miljoner kronor om året på musik och kan därför inte lägga mer än 800 000 kronor på Gotlandsmusiken. Det är en del av remissvaret som kultur- och fritidsnämnden lämnar på den statliga orkesterutredningen.

Nämndens ordförande Anne Ståhl-Mousa (s) anser att Gotlandsmusiken ska betraktas både som orkester och musikkår, och att förhållandena är speciella på en ö som Gotland. Därför bör inte det statliga stödet till Gotlandsmusiken sänkas när pengar omfördelas från musikkårer till orkestrar.

Förslaget i utredningen är att kommunerna ska stå för minst halva kostnaden för orkestrar och musikkårer.

Gotlandsmusiken tycker i sitt svar om orkesterutredningen att den är bra. Maria Björkman och Bengt Jerkland skriver som representanter för Gotlandsmusiken att de i stort delar utredningens slutsatser och konstaterar med ”tillfredsställelse” utredningens förslag att bevarandet av Gotlandsmusiken är ett nationellt intresse och de tycker att Gotlandsmusiken bör få ett nytt orkesteruppdrag som säkerställer blåsorkesterns kompetens.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".