Gränsbevakningen fungerar bra

Allt fler fritidsbåtar seglar till länder som inte är med i EU, och det kommer också allt fler båtar därifrån. För den gotländska passpolisen har det här fungerat bra, trots merarbetet, säger kommissarie Christian von Corswant.
Polisen är därmed nöjd med hur man klarar hanteringen av fritidsbåtar som tar sig mellan Gotland och så kallat tredje land, alltså länder som inte tillhör EU. Ändå innebär det en del jobb för enligt regelverket ska båtar som seglar mellan t ex Gotland och Lettland först klarera ut, och det ska göras i Visby eller Slite där det finns tull och passpolis, och när dom kommer tillbaka ska dom klarera in. En gotländsk segelbåt får alltså egentligen inte gå direkt från Vändburg till Riga, om man ska följa paragraferna. Men ser man till statistiken, finner man att av dom drygt 3000 fritidsseglare som klarerade in eller ut på Gotland i fjol, var det bara drygt 2000 som gick via Visby eller Slite - mer än tusen gick alltså via andra hamnar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".