Privatpersoner underhåller allmän cykelled

Den 50 mil långa cykelvägen Gotlandsleden börjar bli allt mer eftersatt. Flera års diskussioner om vilken myndighet som ska vara huvudman har gjort att ansvaret för gropiga vägar och oläsliga skyltar hamnat på enskilda personer

Cykelentusiasten Gun Hägglund som utan betalning hjälpt till att byta ut dåliga skyltar och lantbrukaren Sivert Larsson har tagit saken i egna händer och lagat delar av den gropiga grusvägen från Hallshuk.

Gotlandsleden skapades av länsstyrelsen i mitten av 80-talet. Leden känns igen på sina små mörkblå cykelskyltar och den går både längs kommunala, statliga och privata vägar. En av del färden går på gropiga grusvägar längs natursköna områden, medan andra delar går längs smala 90-vägar. Problemet med Gotlandsleden är alltså både vem som ska ta ett huvudansvar för skötseln och vem som ska ansvara för att vägarna är trafiksäkra för den som cyklar.

Frågan om ansvaret har varit uppe i kommunstyrelsen i flera omgångar, men bollats tillbaka för ytterligare diskussioner. Förra året tog sedan vägverket initiativet till en utredning som ska bli klar i höst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".