"Funktionshindrade hindras i samhället"

- Det finns ett slags utanförskap som gör att funktionshindrade inte kan delta i valet på samma vilkor som andra medborgare.
Det säger Eva Jacobsson som leder projektet "Rösträtt för alla" och hon sa det i samband med ett demokratiseminarium i Visby idag där funktionshindrade samlades för att diskutera sin rätt att rösta. Demokratiministern Britta Lejon kom inte som planerat till demokratiseminariet idag, men i panelen satt istället representation från konstitutionsutskottet, valnämnden på Gotland, och företrädare från olika förbund som organiserar funktionshindrade. Temat för samlingen var alltså att utveckla demokratin - öka funktionshindrades delaktighet i den demokratiska processen. För även om rösträtten fyller 80 år i år så är den nyare för somliga grupper. Det var alltså 1922 som den första folkvalda riksdagen samlades efter införandet av den allmänna och lika rösträtten. Men - den allmänna rösträtten gällde inte alla - för somliga med funktionshinder var tidigare omyndigförklarade och hade då inte rösträtt. 1989 försvann den omyndigförklaringen ur lagstiftningen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".